Tuesday, April 2, 2013

“Sefiirist loss” Ketlin Priilinn

“Sefiirist loss”
Ketlin Priilinn


Autorist
http://et.wikipedia.org/wiki/Ketlin_Priilinn
http://www.hot.ee/ketlinpriilinn/
http://veebikiri.ee/intervjuu-kirjaniku-ja-ajakirjaniku-pr-ketlin-priilinnaga/

Raamatust
http://www.lastekas.ee/index.php?go=jutt&news_id=2902
http://lastejutud.wordpress.com/2010/12/26/ketlin-priilinn-sefiirist-loss/
http://www.goodreads.com/book/show/13137074-sefiirist-loss
http://www.tnp.ee/raamat?id=999

Lugemissoovitus nr 1
See teos oli suhteliselt põnev, kuid sellegipoolest veidi sisuvaene. Pidevalt oli kirjeldatud samu olukordi, ainult natuke teises võtmes. Lugu kui sellist iseeneset ei olnudki. Lihtne, tavaliste inimeste elu, mis lõppes ühe peategelase, homoseksuaalist poisi surmaga.
Soovitaksin siiski seda raamatut kõigile, kellel on algamas, käimas või lõppemas puberteediiga. See on suhteliselt tüüpiline noortekas, mis räägib palju igapäevaelust, aga ka sellest, millised tagajärjed võivad väga väikestel kiusamistel olla.
Samuti sobib lugu täiskasvanutele, kes soovivad end kurssi viia noorte rõõmude, murede ja probleemidega. Kui arvata välja liigne “reaalsus” (mina pooldan rohkem fantaasiat ja ulmet), siis oli see raamat naljakas ja huvitav raamat.

Lugemissoovitus nr 2
Minu meelest oli “Sefiirist loss” väga hästi kirjutatud raamat. Sündmustik liikus paraja kiirusega edasi ja sündmused olid usutavad ja eluelutruud. Noorte omavaheline suhtlemine oli hästi tabatud ja mina kui lugeja sain noorte otsustest ja mõtlemisest aru, mis tegi lugemiskogemuse mõnusaks ja põnevaks.
Raamat käsitleb probleemi, mida minu arvates pole eesti noortekirjanduses piisavalt käsitletud - koolikiusamine geiks olemise pärast -, mis eristab seda raamatut teistest, mida olen “Tänapäeva” sarjast siiamaani lugenud.
Raamatu lõpus liiguvad tegevused väga kiiresti ja süvenenud lugejale teeb see raamatu lõpu väga ootamatuks. Miinus oli minu arvates see, et raamat lõppes kuidagi liiga vara. Oleksin tahtnud sellest raamatust täiendatud versiooni või järge lugeda. Kiirele 13-15aastasele lugejale võtab selle raamatu lugemine u 1-3 h, mille pärast soovitan seda kui väga mõnusat õhtulugemist. Kokkuvõteks olen selle raamatuga väga rahul ja soovitaksin seda kõigile noortele, kellel on selliste raamatute vastu huvi.

Raul Markus Vaiksoo, Kaja Silva Aulik (GAG)

No comments:

Post a Comment